🇪🇸🚨☔️Spania: 44 de Provincii in Alertă Portocalie și Galbenă de Vânt puternic, inundații și ploi!

Trecerea noii furtuni „Elsa” afectează în cursul noptii de joi cea mai mare parte a teritoriului peninsular, pe lângă Insulele Baleare. În total, sunt 44 de provincii în alertă pentru rafale puternice de vânt de până la 130 de kilometri pe oră în zone înalte și ploi abundente.Comunitățile autonome din centru și nordul peninsulei sunt cele mai afectate. De fapt, alerta portocalie, din cauza unui risc semnificativ, se extinde pe aproape întreg teritoriul Madridului, Castilia și León, Castilia La Mancha, Extremadura, Cantabria, Țara Bascilor și Navarra, în timp ce în Aragón se află în Teruel, o parte din Zaragoza și Pirinei.

Pe lângă vânturile puternice, alerta portocalie pentru fenomenele de coastă a fost activată și în A Coruña și Pontevedra, din cauza valurilor puternice așteptate pentru următoarele ore, în timp ce pe coasta din La Palma, Huelva, Cádiz, Ibiza și Gerona el codul va fi „galben”.

Ploile au activat, de asemenea, alerta galbenă în întreaga comunitate galleză, Asturias, Cantabria, Huesca, Lleida, Barcelona, Gerona, León, Zamora, Salamanca, Ávila, Madrid, Cáceres, Badajoz, Toledo, Ciudad Real, Huelva, Sevilla, Cádiz și Córdoba.

A cincea furtună a sezonului

‘Elsa’ este a cincea furtună a sezonului după trecerea recentă a ‘Danei’, care în ultimele ore a lovit deja o mare parte din Spania cu ploaie, zăpadă și valuri, precum și vânt puternic. Vremea instabilă se va deplasa in aceasta noapte spre zona Mediteranei, potrivit Agenției de Meteorologie de Stat (AEMET).

În ceea ce privește incidentele furtunii, șapte râuri ale bazinului Duero sunt în alerta din cauza inundațiilor: Bernesga, Dueñas, Esla, Luna, Omaña, Pisuerga și Orma.

Locuitorii orașului La Robla, din León, o municipalitate în care a fost necesară intervenția unității militare de urgență din cauza inundației din Bermesga, au fost surprinși de un torent de apă de culoare neagra, ca urmare a filtrării unei mine de cărbune din apropiere, ceea ce va forța construcția unui dig pentru a-l împiedica să ajungă în centrul urban al municipiului.

Între timp, portul Tarifa (Cádiz) este închis traficului maritim în zona strâmtori. Singura modalitate de a călători din peninsulă către Tanger (Maroc) este prin portul Algeciras, după cum a raportat Autoritatea Portuară din Golful Algeciras.

Inundații puternice în Nerja (Huelva)

Ploile abundente au provocat revărsarea unui pârâu în apropiere de Nerva, care a provocat inundații semnificative în oraș. Pompierii au fost nevoiți să salveze mai mulți vecini care au fost prinși în casele lor.

Este de așteptat ca ploile să continue în provincie pe parcursul nopții, unde 112 a gestionat peste treizeci de incidente legate de ploaie și vânt.

Școli inchise

„Elsa” a provocat peste 1.000 de incidente în zorii zilei de joi, cum ar fi căderea unei fațade din Cangas (Pontevedra) și întreruperea circulației mai multor linii de cale ferată în întreaga comunitate galega. În sudul acesteia rafalele de vânt au depășit 160 de kilometri pe oră, potrivit datelor Meteogalicia.

În această regiune, cursurile au trebuit să fie suspendate în trei școli. Școlile afectate au fost CEIP Fogar de Carballo (A Coruña), din cauza inundațiilor; IES Castro de Baroceli din Verín (Ourense), pentru deteriorarea acoperișului din cauza vânturilor mari; și în CEIP Sequelo de Marín (Pontevedra), din cauza inundației râului. Conform raportului Ministerului Educației pentru Europa Press, motivul a fost „Am dorit să ne asigurăm că tinerii se pot întoarce acasă fără probleme”.

Precauții extreme

După „Elsa” va veni furtuna „Fabien”, care va deveni vizibilă de sâmbătă, după cum a raportat purtătorul de cuvânt al AEMET, Beatriz Hervella. Această nouă furtună, care va fi mult mai rapidă decât predecesorii săi, va fi concentrată în a treia parte a peninsulei nordice, în special în Galicia, unde se preconizează că în acest sfârșit de săptămână vor avea notificări de alertă roșie pentru valuri de nouă metri.

Până atunci, „Elsa” va lăsa în continuare rafale puternice de vânt și precipitații, în special în estul țării, deși cele mai afectate zone vor fi cele din centrul peninsular: Extremadura, Castilla-La Mancha, Comunitatea Valencia și Andaluzia.

Redactor Sava Drăghici articol publicat de Andrei Marian Mihai