🇪🇸Fostul președinte catalan Puigdemont: “Spania are sechestrat intr-o închisoare un Eurodiputat!”

Fostul președinte Catalan, Carles Puigdemont a oferit o declarație de presă la reședința sa din Bruxelles, unde se afla fugit de Justiţia spaniolă.Carles Puigdemont a oferit declarația de presa după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) i-a dat câştig de cauză în privinţa imunităţii sale de europarlamentar, fostuluo vicepreședinte catalan Oriol Junqueras, care se afla in detenție transmite joi El.pais, citată de News24Ro

Carles Puigdemont a declarat ca Justiţia Spaniola trebuie sa ii elibereze imediat din închisori pe cei 12 lideri catalani, deoarece decizia Tribunalului arată ca Justiţia in Spania este de natura politica.

Mai mult, Puigdemont precizează ca Tribunalul Suprem al Spaniei a violat dreptul de imunitate a eurodiputatului Junqueras, atunci când acesta nu a fost lăsat sa își preia functia la Bruxelles.

Carles Puigdemont mai precizează ca după cum a evaluat CJUE, Junqueras a avut imunitate din momentul în care au fost declarate rezultatele finale ale alegerilor europarlamentare din 26 Mai, o interpretare care poate fi extinsă atât pentru Carles Puigdemont, cât și pentru Toni Comín, evadați din justiția spaniolă in Belgia, care a obținut un loc european la alegerile din mai 2019 și de atunci luptă pentru a avea acces la ea, ceea ce le-ar oferi imunitate și libertate de mișcare.

Actualul președinte al Generalitat, Quim Torra, a afirmat că: “Justiția europeană a fost clară cu Junqueras. Decizia CJUE va avea consecințe asupra lui Carles Puigdemont și Toni Comín, doi euro-deputați aleși care nu au fost recunoscuți ca atare “.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Andrei Marian Mihai