🇪🇸Spania: Presedintele Cataluniei suspendat din funcție! Decizia poate fi atacată cu recurs!

Un tribunal spaniol l-a suspendat joi din orice funcţie publică pentru o perioadă de 18 luni pe preşedintele regiunii Catalonia, separatistul Quim Torra, pentru refuzul de a pune în executare un ordin al autorităţii electorale, transmit AFP şi Reuters, citând un comunicat al justiţiei.Decizia Curţii superioare de apel a Cataloniei nu este executorie imediat, Quim Torra putând înainta recurs. Dacă ea va fi însă confirmată, l-ar putea costa funcţia pe liderul separatist.

Instanţa i-a aplicat de asemenea lui Torra o amendă de circa 30.000 de euro.

Procesul în care liderul regional separatist catalan Quim Torra era inculpat pentru nesupunere, după ce a refuzat să retragă simboluri separatiste de pe instituţii publice, a avut loc într-un context de puternice tensiuni în această regiune spaniolă.

Faptele imputate lui Quim Torra datează din luna martie, când autoritatea electorală spaniolă i-a ordonat să retragă simbolurile de independenţă de pe sediile publice pentru a garanta neutralitatea instituţională în timpul campaniei pentru alegerile legislative de la sfârşitul lui aprilie.

Erau vizate în special un banner de pe faţada sediului guvernului catalan de la Barcelona, cu sloganul ‘Libertate pentru prizonieri politici şi exilaţi’, şi pe care figura o panglică galbenă, simbolul prin care separatiştii cer eliberarea liderilor lor aflaţi în închisoare. Aceştia au fost condamnaţi în octombrie la pedepse grele pentru rolul avut în tentativa de secesiune din 2017.

După ce a ignorat de două ori termenul impus de autoritatea electorală, guvernul catalan a sfidat această instanţă acoperind bannerul cu unul similar, pe care figura o panglică albă tăiată cu o linie roşie în locul panglicii galbene.

Quim Torra, un apropiat al fostului lider catalan Carles Puigdemont, a cedat în cele din urmă, retragând bannerul înaintea intervenţiei poliţiei.

Redactor Sava Drăghici articol publicat de Andrei Marian Mihai