🇷🇴Iohannis și-a prezentat bilanțul primului mandat: “Cel mai mare câștig a fost menținerea traseului european al României”

Președintele Klaus Iohannis a prezentat joi, într-o declarație la Palatul Cotroceni, bilanțul primului mandat. Președintele a precizat că este o sinteză, pentru că documentul are peste 800 de pagini.“Cel mai mare câștig al primului mandat a fost menținerea traseului european al României”, a declarat Iohannis.

Declarațiile LIVE TEXT ale președintelui Klaus Iohannis:

– Au fost 5 ani cu provocări majore, dintre care cea mai gravă a fost pericolul ca România să iasă de pe traiectoria europeană.

– Cea mai mare realizare a mandatului meu a fost menținerea României pe direcția europeană.

– Mandatul ca președinte l-am primit din partea cetățenilor și de aceea este necesar un exercițiu de transparență.

– Am dorit să fac această prezentare acum, după alegerile prezidențiale și nu trebuie supus politizării campaniei electorale.

– La începutul mandatului, am inițiat consultări cu partidele parlamentare care s-au concretizat cu creșterea bugetului dedicat apărării la 2 la sută din PIB.

– În plan extern, m-am axat pe cele trei coordonate: creșterea rolului României în NATO și UE, și extindrea și întărirea parteneriatului strategic cu SUA.

– Vizita pe care am făcut la Casa Albă, în 2017, a fost prima a unui șef de stat din Europa de Est în mandatul lui Donald Trump.

– În cadrul summitului de la Sibiu, toți liderii UE și-au luat răspunderea să continue împreună proiectul european.

– În plan intern, în ultimii 3 ani s-a încercat acapararea întregului stat român și șubrezirea lui, prin atacarea justiției. Pentru contracararea acestor forțe profund nedemocratice, am uzat de toate mecanismele constituționale.

– Am convocat pe 26 mai referendumul privind justiția în care peste 6 milioane de români au răspuns clar că statul de drept trebuie consolidat.

– I-am avut alături pe românii din țară și diaspora.

– De la începutul mandatului mi-am propus o agendă extinsă privind modernizare instituțiilor publice.

– Bilanțul acțiunilor întreprinse de mine vorbește de la sine: OUG 13 nu a intrat în vigoare, amnistia și grațierea nu au fost obținute, codurile favorabile infractorilor nu au intrat în vigoare.

– Este unul dintre motivele pentru care m-am implicat activ în schimbarea legislației electorale și alegii partidelor. Am susținut în mod constat în cadrul întâlnirilor pe care lea-m avut cu autoritățile locale

– Proiectul meu de suflet rămâne “România educată”, cea mai amplă consultare în domeniule ducației deschise întregii societăți. Au fost puse bazele unei vixiuni ;i a unei strategii pentru educația din România.

– În plan economic, am acționat în limita prerogativelor constituționale pentru stoparea derapajelor. Am avut un dialog constructiv cu mediul de afaceri și am promovat sectoare relevat pentru economia României.

– Bilanțul detaliat, pe fiecare domeniu, poate fi consultat pe site-ul președinției, într-un document de 800 de pagini.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Sonia Ivănescu