🇷🇴Primăria Capitalei vrea să ridice un monument în memoria lui Max, primul câine din România înmormântat cu onoruri militare…

Primăria Capitalei vrea să ridice un monument în parcul Herăstrăuîn memoria lui Max, primul câine din România înmormântat cu onoruri militare. Monumentul se va numi „Max, câinele erou”.Max, a fost orimul câine din România înmormântat cu onoruri militare. Max, un ciobănesc german, s-a născut pe 4 iunie 2009 și a decedat pe 9 septembrie 2019 București, fiind câinele de luptă al Armatei Române. Max era una dintre principalele vedete ale defilărilor pe sub Arcul de Triumf.

În ședința Consiliului General al Municipiului București care a avut loc miercuri, a fost aprobat proiectul. Monumentul dedicat câinilor de serviciu va fi amplasat în Parcul Regele Mihai I, zona Expoflora.

Max, a fost câinele care a schimbat legea încadrării animalelor din MApN, după ce a fost retras din activitate, ca urmare a unei boli grave de care acesta suferea.

Final trist de carieră pentru Max

Ciobănescul german purta tricolorul şi era decorat pentru merite deosebite în grad de cavaler. Avea şi de ce. Max a salvat vieţile soldaţilor români atât timp cât s-a aflat în misiune în Afganistan. Parada naţională de anul trecut a fost şI ultima pentru eroul canin. La scurt timp după, Max a fost diagnosticat cu o boală incurabilă, la inimă. Mai apoi, cu dirofilarie, mai exact un ghem de viermi în aceeaşi zonă a corpului. Singura soluţie a fost pensionarea înainte de termen.

Din păcate, legea l-a transformat pe Max dintr-un erou într-un simplu bun al armatei. Legea spune că ciobănescul, din momentul trecerii în rezervă, trebuie dat în grija altei instituţii a statului. NU s-a întâmplat aşa, probabil din cauză că tratamentul, care costă câteva sute de lei pe lună, a fost considerat prea costisitor. În cele din urmă, unui iubitor de animale i s-a făcut milă de câinele-erou şi l-a adoptat. Chiar dacă nu ştie daca-l mai poate vindeca.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Emilian Ionescu