🇫🇷🇺🇸Franța: Amendă record pentru Google!

Google a fost amendat în Franța cu 50 de milioane de euro pentru „lipsa de transparență, informații incorecte și lipsa consimțământului valid în publicitatea personalizată”, a anunțat Comisia Națională de Informatică și Libertăți (CNIL), agenția franceză responsabilă pentru asigurarea pentru protecția datelor.CNIL este primul organism european de reglementare care sancționează o platformă globală de internet bazată pe noul regulament european de protecție a datelor (GDPR) care a intrat în vigoare pe 25 mai. Decizia de a impune o amendă atât de mare se datorează, a explicat CNIL, pentru: “gravitatea încălcărilor observate în principiile protecției datelor: transparență, informații și consimțământ”.

Google a declarat că va analiza decizia pentru a determina care vor fi „următorii pași” și și-a apărat angajamentul de a atinge „standardele înalte de transparență și control” pe care utilizatorii le așteaptă de la companie, relatează Efe. “Suntem foarte angajați să îndeplinim aceste așteptări și cerințele de consimțământ ale GDPR”, a declarat multinaționala.

CNIL a studiat cazul la cererea a două organizații: comapnia austriaca “None Of Your Business (NOYB), care a depus o plângere împotriva Android”, a sistemului de operare Google și compania “La Quadrature du Net (LQDN)”. Această asociație franceză a prezentat agenției 12.000 de semnături în sprijinul proceselor lor împotriva companiilor Google, Apple, Facebook, Amazon și Microsoft.

În conformitate cu normele stabilite de RGPD, care prevede că investigarea unui caz este în mâna agenției de protecție a datelor din țara în care compania pârâtă își are „centrul de activități”, sub principiul „unic ghișeu”, CNIL El a delegat pretenții împotriva Apple, Facebook și Microsoft colegilor săi irlandezi; și amazonianul din Luxemburg, întrucât gigantul american își concentrează activitățile în Uniunea Europeană, explică LQDN. Cu toate acestea, în cazul Google, CNIL a decis să acționeze considerând că, deși sediul său european se află în Irlanda, „Google nu este considerat a avea o instituție de frunte în UE”, ceea ce i-a permis să acționeze, notează corpul de control.

Potrivit CNIL, neregulile detectate în multinaționala americană „lasă utilizatorii fără garanțiile lor esențiale, deoarece efectuează operațiuni care pot dezvălui părți importante ale datelor private.” Deși recunoaște că Google a făcut niște pași, precum prezentarea instrumentelor configurație, consideră că acestea nu sunt suficiente.

“Nu negăm faptul că Google raportează” utilizatorului care deschide un cont despre ce se va face cu datele sale, a declarat pentru France Presse directorul protecției datelor și sancțiunile CNIL, Mathias Moulin. „Dar informațiile nu sunt ușor accesibile, sunt difuzate în diferite documente”, încât utilizatorul de internet nu ajunge să se consulte niciodată. „Uneori trebuie să faceți până la cinci clicuri pentru a accesa informații”, a spus Moulin ca semn al lipsei de informații „clare și de înțeles” care sunt revendicate de Google.

Redactor Sava Drăghici articol publicat de Andrei Marian Mihai