🇱🇾112 migranţi găsiţi pe o barcă în apropierea Libiei salvați de Nava “Ocean Viking”

Nava Ocean Viking, aparţinând ONG-urilor Medici fără Frontiere şi SOS Mediterranee, a salvat vineri 112 migranţi găsiţi pe o barcă pneumatică dezumflată la circa 34 de mile nautice de coastele Libiei, relatează agenţia EFE, citată de News24RoPrintre aceşti migranţi se află şi 24 de femei, dintre care trei însărcinate, şi 38 de minori.

combatere a schimbărilor climatice

În apropierea coastelor Libiei sunt aşteptate să ajungă în orele următoare şi nava ONG-ului spaniol Open Arms şi cea a ONG-ului german Sea Eye, Alan Kurdi, pentru a participa la acţiunile de salvare a migranţilor care încearcă să ajungă în Uniunea Europeană. Nava Sea Watch 3, aparţinând ONG-ului omonim, urmează să reia şi ea aceste acţiuni după ce joi a câştigat în Italia recursul împotriva deciziei de sechestrare, luată de autorităţile italiene după ce comandantul acestei nave, Carola Rackete, a forţat pe 29 iunie intrarea în portul Lampedusa.

Conform unui acord convenit pe 23 septembrie între Franţa, Germania, Italia şi Malta, migranţii recuperaţi pe Mediterana de astfel de nave sunt preluaţi de statele UE care participă în mod voluntar la un sistem de redistribuire.

Ultima acţiune de acest fel s-a desfăşurat pe 4 decembrie, când autorităţile italiene au permis debarcarea în Sicilia a 121 de migranţi salvaţi de nava Alan Kurdi, după ce Comisia Europeană a activat acest acord de redistribuire a migranţilor, cei din acest grup ajungând în Franţa, Germania şi alte state UE neprecizate.

Redactor Sava Drăghici articol publicat de Emilian Ionescu