🇫🇷Franța: Protestele și Greva contra reformei pensiilor mențin țara in Haos!

Viaţa francezilor şi mai ales a parizienilor va fi la ralenti azi.In capitală spre exemplu, 11 linii de metrou din 14 sunt complet închise sau circulă doar 2-3 trenuri pe oră la orele de vârf. Liniile de metrou rapid care traversează Parisul şi merg până în periferiile îndepărtate, aşa-zisele RER, sunt şi ele în mare parte blocate în depouri. 4 linii din 6 sunt complet închise. In gările feroviare, haosul este şi mai mare. 90% din trenurile franceze au fost anulate azi.

Rezultatul acestei cvasi-paralizii a transporturilor: axele rutiere sunt saturate. La 6 dimineaţa erau déjà 100 de kilometri de ambuteiaje pe drumurile care duc la Paris.

Nu doar transportul la sol este îngreunat.

Controlorii traficului aerien sunt şi ei supăraţi şi fac grevă. Rezultatul este că sute de zboruri au fost anulate azi. Air France şi-a ţintuit la sol 30% din zborurile interne şi 15 procente din cele externe. La fel şi EasyJet care şi-a anulat azi peste 230 de zboruri.

245 de adunări, defilări sau manifestaţii au fost anunţate azi în toată Franţa. Potrivit cifrelor date de serviciile de informaţii, sunt aşteptaţi să manifesteze azi în toată ţara circa 330.000 de oameni din care vreo 25.000 la Paris. Departe deci de milionul de oameni care a ieşit în stradă în 2003 – şi nu doar o dată – contra reformei pensiilor propusă atunci de guvernul conservator al premierului François Fillon. Problema este că azi spiritele sunt mult mai încinse decât atunci.

Motivul grevei este proiectul de reformă a pensiilor. O reformă promisă din 2017 de candidatul Emmanuel Macron care spunea atunci că vrea “să clarifice şi să stabilizeze regulile jocului odată pentru totdeauna.” Concret, el promitea atunci că va instaura un “sistem universal, just, transparent şi fiabil.” Idea era – şi rămâne şi azi -aceea de a nu renunţa la sistemul prin repartizare – în care activii plătesc pensiile celor care nu mai muncesc – dar introduce şi un sistem pe puncte în care fiecare euro cotizat să dea fiecăruia aceleaşi drepturi. Cu alte cuvinte, se pune capăt regimurilor speciale – 42 la număr! – de care beneficiază anumite categorii de salariaţi, dar mai ales feroviarii şi angajaţii de la metrou.

Redactor Sava Drăghici articol publicat de Andrei Marian Mihai