🇮🇹☔️Italia: Veneția înghițită din nou de ape!

În prag de Crăciun, cunoscuta Piaţă San Marco este acoperită de apă. Acestea sunt cele mai grave inundaţii din orașul lagună din ultimii 50 de ani.Zone extinse din Veneţia au fost acoperite luni de ape după ce mareea din lagună a atins un maxim de 150 de centimetri, un nivel care determină inundarea a 70 de procente din centrul istoric al oraşului italian, relatează agenţia DPA.

Cel mai înalt prag al mareii a fost atins la ora 8:40 GMT, a raportat centrul de monitorizare a mareelor înalte din acest oraş, anunța La Republica citată de News24RoPuţinii turişti care se mai aventurează prin centru şi-au luat cizme de cauciuc sau au picioarele înfăşurate în saci de plastic. Însă, multe dintre terase şi restaurante sunt închise pentru că se află pe jumătate în apă.

Potrivit estimărilor făcute de autorităţile italiene, pagubele provocate de inundaţiile catastrofale se ridică la aproximativ un miliard de euro.Veneţia atrage anual 25 de milioane de turişti, dar schimbările dramatice de climă din ultima perioadă afectează tot mai mult oraşul şi afacerile localnicilor.

Mareele înalte sunt considerate ”excepţionale” dacă depăşesc 140 de centimetri.

După fenomenul de “aqua alta” (maree înaltă) de la 12 noiembrie principalele atracţii ale Veneţiei, Piaţa San Marco, cel mai jos punct din Cetatea Dogilor, şi bazilica sa, au fost extrem de afectate.Inundaţiile au speriat de asemenea turiştii. Vineri, Asociaţia Hotelierilor din Veneţia a anunţat un număr record de anulări ale rezervărilor şi a insistat că oraşul poate fi vizitat în siguranţă.

Redactor Robert Bălan articol publicat de Anton Cristian Petrea corespondent WordPress la Roma