🇺🇸🇺🇦SUA: Donald Trump a blocat ajutorul de 400 de milioane de dolari acordat Ucrainei!

Ajutorul de 400 de milioane de dolari acordat Ucrainei a fost  blocat la 90 de minute după convorbirea telefonică dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski, din iulie acest an. Informația a apărut după publicarea unui e-mail publicat duminică de jurnaliști americani de investigație. Pentru această condiționare pentru anchetarea contracandidatului său democrat Joe Biden, Trump a fost pus sub acuzare și riscă să fie demis în luna ianuarie anul viitor. 

Un responsabil al bugetului american a cerut Pentagonului „să aştepte” înainte de plăti un ajutor armatei ucrainene la o oră şi jumătate după apelul telefonic între cei doi președinți, potrivit mesajului electronic. 

Acest e-mail face parte dintr-o serie de mesaje publicate de Center for Public Integrity, asociaţie a unor jurnalişti de investigaţie, notează AFP, citată de Agerpres..

Donald Trump este vizat de o procedură de destituire, lansată de Camera Reprezentanţilor care a votat miercuri punerea lui sub acuzare, pentru că a condiţionat ajutorul în valoare de 400 de milioane de dolari acordat Kievului de o anchetă ucraineană privind unul dintre potenţialii săi rivali la prezidenţialele din 2020, fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden.

Înainte cu o săptămână, Comisia Juridică din Camera Reprezentanţilor a SUA a votat favorabil cele două capete de acuzare împotriva preşedintelui republican Donald Trump în cadrul procedurii de punere sub acuzare şi destituire, respectiv abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului.

E-mailul unui responsabil din cadrul Oficiul de Management şi Buget (OMB), Michael Duffy, a fost trimis pe 25 iulie 2019 la orele 11.04, la o oră şi 31 de minute după încheierea convorbirii telefonice dintre Trump şi Zelenski.

“Având în vedere instrucţiunile pe care le-am primit şi cunoscând intenţia administraţiei de a examina ajutorul acordat Ucrainei (…), vă rog să aşteptaţi înainte de a plăti noile fonduri promise de Departamentul Apărării”, a scris el. “Dată fiind natura sensibilă a cererii, aş aprecia dacă aţi face-o cunoscută strict celor care trebuie ţinuţi la curent”, a adăugat el.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Sonia Ivănescu