🇺🇸🚀Capsula spaţială Starliner, fără echipaj uman la bord a aterizat în statul american New Mexico…

Capsula spaţială Starliner, construită de Boeing, fără echipaj uman la bord, a aterizat duminică în deşert în statul american New Mexico, după ce nu a reuşit să se plaseze pe orbita corectă pentru întâlnirea cu Staţia Spaţială Internaţională (ISS), relatează AFP şi DPA, citate de Agerpres.Imaginile transmise de NASA au arătat întoarcerea pe Pământ a capsulei, în cursul nopţii, după o coborâre încetinită cu ajutorul a trei paraşute de mari dimensiuni. Capsula a aterizat la ora 05:58 (12:58 GMT) la baza White Sands, New Mexico, cu un minut întârziere faţă de momentul prevăzut.

“Ea a aterizat chiar în locul stabilit”, a declarat Steve Siceloff, purtătorul de cuvânt al Boeing.

Ecranul termic a protejat capsula în timpul reintrării în atmosferă, moment în care temperatura în afara vehiculului a ajuns la peste 1600 de grade Celsius. Aparent, motoarele Starliner au funcţionat bine pentru a începe coborârea de pe orbită la o altitudine de 250 kilometri, când capsula avea o viteză de peste 28.000 de km pe oră.

Capsula Starliner trebuia să se conecteze la ISS sâmbătă, însă o eroare a unui temporizator a împiedicat plasarea sa pe orbita corectă, iar Boeing şi NASA au scurtat misiunea care ar fi trebuit să dureze în total opt zile. Această lansare test, fără echipaj uman, a capsulei Starliner, concepută pentru a transporta astronauţii spre şi dinspre Staţia Spaţială Internaţională, reprezintă o etapă foarte importantă pentru Boeing.

Conform programului de dezvoltare a capsulei Starliner, după această misiune test, urma o lansare cu echipaj uman. Deocamdată nu se ştie dacă această misiune va mai avea loc imediat.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Ghicioi Mariana