🇷🇴Adrian Năstase: “Revoluția română nu mai poate fi și nu mai este apărată de cei care au participat la ea”…

Adrian Năstase a lansat un mesaj in spațiul public despre cum vede el România la 30 de ani de la Revolutia din ’89“Revoluția română nu mai poate fi apărată de cei care au participat la ea – diverși tineri care nu erau născuți în 1989 ne explică ce s-a întâmplat atunci – pe baza informațiilor distribuite de ONG-uri cu „democracy” în coadă”

Adrian Năstase își începe publicația cu un citat din autorul George Orwell: ””Nimic nu este mai puțin sigur ca trecutul – ne învață Orwell. Istoria Revoluției din 1989 este un bun exemplu. Ca si „revoluția – lovitură de stat” din 23 august 1944, de altfel”, scrie fostul premier.

Despre Revoluția din 1989, Nastase crede că, în opinia sa, a fost ”rezultatul unui amestec de scenarii, interne și externe, dar și al unor nemulțumiri reale ale populației, într-un context geopolitic determinat de înțelegerile sovieto-americane și de întâlnirea de la Malta”.

”Sigur, în anii care au urmat, au fost mai evidente, grupurile de revoluționari (cu interesele lor) și unele partide care s-au raportat favorabil sau negativ la Revoluție”, punctează Adrian Năstase.

Un exemplu interesant îl reprezintă ”statutele succesive ale PSD” în care se menționa că, ”alături de social-democrație, Revoluția este un element de inspirație al partidului”.

Între timp însă ”unii au devenit „progresiști”, alții s-au rușinat cu Revoluția (ar fi vrut să ne tragem din Revoluția americană) – alții au crezut că a fost o lovitură de stat”, scrie Adrian Năstase, făcând o trimitere plină de curaj, pe care o continuă:

”Astăzi, diverși copii, adolescenți, tineri – care nu erau născuți în 1989 – ne explică ce s-a întâmplat atunci – pe baza informațiilor distribuite de diverse ONG-uri cu „democracy” în coadă”, scrie fondatorul PSD.

”Singurul care o apără, acum, pare a fi Iohannis”, continuă ironic Năstase. ”La Parlament sau la Timișoara, în Piața Universității, el reprezintă acum Revoluția iar jandarmii, sub noua conducere, permit ca Gelu Voican Voiculescu să fie atacat iar agresorul să nu fie reținut”.

Și continuarea firească e un avertisment foarte serios: ”Cei care cunosc istoria interbelică știu cum s-a trecut de la violența verbală la violența fizică”.

”Aceasta pare a fi „România normală” – o țară în care obiectivul principal al președintelui  său este distrugerea unui partid ales democratic”, concluzionează Adrian Năstase, încheind cu autorul citat inițial – ”Tot Orwell ne explică cum se poate ajunge de la revoluție la dictatură!”.

Redactor Sava Drăghici articol publicat de Emilian Ionescu