🇷🇴În ajunul Crăciunului Sindicaliștii Promedica anunță că au intrat în grevă japoneză!

Ei sunt nemulțumiți de proiectul de lege privind modificarea OUG 114, „prin care se limitează sporul pentru condiții vătămătoare pentru bugetari”. Acest lucru va conduce la pierderi salariale pentru angajațîi din sistem.“Ne dorim să tragem un puternic semnal de alarmă Guvernului și reprezentanților Ministerului Sănătății cu privire la aspecte importante, care afectează în mod grav sistemul de sănătate, personalul medical și pacienții!

Solicităm dialog, dezbatere, asumare, transparență. Modul în care reprezentanții Guvernului și Ministerului Sănătății aleg să îi trateze pe medici este total incorect și neasumat. Ne dorim respectul cuvenit pentru munca făcută zi de zi în spitale și colaborare, nu măsuri luate peste noapte, fără a exista dezbatere, dialog și a cântări consecințele directe și indirecte”, anunță USMR Alianța Medicilor, într-un comunicat de presă.

Pierderi salariale de peste 2.000 – 3.000 de lei.

În comunicat se mai arată că peste 11.000 de angajați din sistemul de sănătate vor avea pierderi salariale din 2020, iar peste 50.000 în următorii doi ani.

„Vorbim aici de modificarea modalității de calcul a sporurilor, de oameni care o să fie grav afectați, unii dintre ei vor avea pierderi salariale de peste 2.000 – 3.000 de lei. Considerăm că există soluții ca acești profesioniști să nu aibă de suferit, ele pot fi găsite dacă ne așezăm la masă dialogului”, se mai arată în comunicat.

Sindicaliștii cer că prevederile OUG 114 să fie discutate cu organizațiile sindicale.

„Scăderea veniturilor va însemna exodul multor medici și va duce la scăderea accesibilitățîi pacienților la specialiști și servicii medicale de calitate. Atragem atenția asupra faptului că deficitul de forță de muncă în domeniul sănătății rămâne critic, numărul de medici și de asistente medicale fiind printre cele mai scăzute din Europa. Oficial în perioada 2010-2016 peste 16.000 de cadre medicale au cerut eliberarea certificatelor profesionale de la Colegiul Medicilor din României, iar alți 10.000 de medici au plecat din țară, în ultimii doi ani”, spun sindicaliștii

De ce sunt nemulțumiți sindicaliștii

Șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă a declarat miercuri că sporul pentru condiții vătămătoare și periculoase va fi același pentru toți angajații din sistemul public și va reprezenta 25% din salariul de baza minim brut pe țară.

„O altă serie de prevederi au fost incluse în proiectul de lege privind modificarea OUG 114 și pentru completarea și modificarea unor acte normative că urmare a noii strategii fiscal-bugetare aprobate de Guvern. (…) De asemenea, a fost regândit modul de alocare a sporului pentru condiții periculoase și condiții vătămătoare, personalul salarizat poate primi un spor de 25% din salariul de baza minim brut pe țară”, a spus Dancă.

Acesta a declarat că se urmărește „eliminarea discriminărilor produse în mod artificial între diferite categorii de angajați expuși în aceeași măsură condițiilor de muncă periculoase sau vătămătoare”.

„În aceleași condițîi de muncă periculoase sau vătămătoare angajații trebuie să beneficieze de același spor care are o raportare la salariul minim brut pe țară, nu se mai raportează la cuantumul salariului de baza al angajatului, ci este un procent fix din salariu.

Redactor Sava Drăghici articol publicat de Ghicioi Mariana