🇷🇴Revoluție ‘89 – 30 de ani de la Crăciunul Însângerat!

Acum 30 ani, pe 24 decembrie 1989, România era în plină revoluţie. Ajunul Crăciunului a fost unul sângeros, dramatic şi confuz. România era ţara zvonurilor despre terorişti şi apă otrăvită. În zilele de foc de atunci, sute de români se jertfeau pentru ca noi să ne luăm raţia de libertate, potrivit realitatea.net.

Pe 24 decembrie 1989, în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară şuierau gloanţele. Peste România se instaurase domnia terorii.

Bucureştiul era terorizat de zvonuri. La intrarea în staţiile de metrou, echipe improvizate de tineri verificau dacă oamenii au arme la ei. Cetăţenii au aflat de la radio şi de la televizor că exista riscul ca apa de la robinet să fi fost otrăvită sau că spre Bucureşti se îndreptau unităţi armate ostile revoluţiei. Toată lumea vorbea despre terorişti care ar fi fost, de fapt, tineri luptători recrutaţi din ţări arabe, în slujba dictatorului Ceauşescu.

Preşedintele Frontului Salvării Naţionale, Ion Iliescu, spunea că “existenţa acestor grupe de terorişti, a unor indivizi fanatizaţi, care acţionează cu o cruzime fără precedent, trăgând în locuinţe, în cetăţeni, provocând victime în rândul militarilor, e încă o expresie elocventă a caracterului antipopular al dictaturii Ceauşescu”.

După ce, pe 23 decembrie, cei doi soţi Ceauşescu au fost arestaţi, în ziua de Ajun reprezentanţii noii puteri stabilesc înfiinţarea Tribunalului Militar Excepţional, care îi va judeca pe Nicolae şi Elena Ceauşescu.

În urma procesului, dictatorul şi soţia lui au condamnaţi la moarte şi executaţi în ziua de Crăciun.

• 1.142 de oameni au murit și 3.138 au fost răniți în timpul Revoluției din decembrie 1989

• 1/7 este raportul morților înainte și după 22 decembrie 1989. Mai clar, după fuga Ceaușeștilor și până la executarea lor, pe 25 decembrie, au murit, toți la București, de 7 ori mai mulți oameni decât în represiunea autorităților comuniste în toate oreșele țării, între 16 și 22 decembrie. În noaptea de groază și reprimare a revoluționarilor de către Armată și Securitate, 21-22 decembrie, în Capitală muriseră 51 de persoane și fuseseră rănite 462. Restul, până la cifrele de mai sus, au fost „opera” teroriștilor…

• 0 (zero) teroriști au fost condamnați pentru uciderea revoluționarilor și soldaților în decembrie 1989, chiar dacă au fost prinse persoane suspecte, care, însă, predate Armatei, au dispărut fără urmă…

Redactor Sava Drăghici articol publcat de Sonia Ivănescu