🇫🇷🎄Franța: Fără slujbă de Crăciun la Notre Dame!

Pentru prima dată, în ultimii 216 ani, în Catedrala Notre Dame din Paris nu a răsunat, azi-noapte, slujba de Crăciun.Catedrala a fost serios avariată de incendiul din luna aprilie și deocamdată nu se ştie când vor fi încheiate lucrările de consolidare şi când va începe reconstrucţia.

La miezul nopţii, în catedrala-simbol al Parisului domnea liniştea, spre regretul enoriaşilor, dar şi al turiştilor, aflaţi în vacanţa de Crăciun în Capitala Franţei.

În 1803, Notre Dame de Paris a redevenit catedrală, după ce în timpul revoluţiei franceze fusese devastată, obiectele de cult şi statuile distruse şi transformată în depozit. Atunci au fost reluate slujbele de Crăciun, care au continuat fără întrerupere peste 200 de ani.

Preoţii de la Notre Dame au ţinut azi-noapte slujba într-o biserică din aporpiere Saint Germain Auxerrois şi ea o adevărată operă de artă arhitectonică.

La opt luni de la catastrofă se ştiu foarte puţine lucruri despre cât a fost de afectată structura de rezistenţă Catedralei Notre Dame de incendiul din aprilie. Pe schele pot fi văzuţi în fiecare zi muncitorii care lucrează la consolidare, pentru că piatra folosită la clădirea sa acum peste 800 de ani a fost afectată de foc şi de apă, iar în unele zone bucăţi de zid riscă să se surpe. Potrivit estimărilor, abia anul viitor în iulie se aşteaptă un diagnostic precis: dacă mai există vreun pericol pentru ziduri, cât vor dura lucrările şi cât vor costa, după cum declara recent arhiepiscopul Parisului, monseniorul Michel Aupetit.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Andrei Marian Mihai