🇷🇴🇬🇧BBC: “Revoluția sângeroasă avea să pună capăt conducerii despotice a lui Ceaușescu”…

In ziua de Craciun, in urma cu 30 de ani, dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena, au fost uciși de un pluton de execuție, dupa ce au fost condamnați la moarte pentru crime impotriva umanitații.O bătălie sângeroasă s-a desfășurat în România în decembrie 1989 care a dus la colapsul remarcabil al unui din cele mai represive regime comuniste din Europa și a unui din cei mai amenințători dictatori. Pentru românii care l-au contestat, a fost un moment care le-a marcat viațile”, își începe BBC materialul.

Revoluția sângeroasă avea să pună capăt conducerii despotice a lui Ceaușescu și a celor 42 de ani de guvernare comunistă în România.

BBC mai amintește de gravele probleme economice din timpul regimului lui Ceaușescu care au fost agravate și de faptul că dictatorul a cheltuit sume enorme pe proiecte megalomane precum construcția Palatului Poporului, azi, una dintre cele mai mari clădiri din lume. În timp ce românii se confruntau cu numeroase lipsuri, cuplul Ceaușescu locuia în case luxoase.

Au trecut trei decenii de la căderea comunismului, iar România este acum o țară democratică, membră a UE, cu o economie în creștere, scrie BBC. Dar pentru unii, rănile Revoluției din 1989 nu s-au vindecat. Familiile revoluționarilor încă mai caută răspunsuri cu privire la întâmplările din acele zile și cer pedepsirea responsabililor pentru moartea a aproape 1.000 de români.

După Revoluție au urmat ani turbulenți pentru economia țării. În 2007, România a aderat la Uniunea Europeană, ceea ce a dus la diferite grade de prosperitate. Chiar și astăzi este una dintre cele mai sărace țări din Europa. În timp ce multe orașe – inclusiv Bucureștiul – au prosperat, mediul rural, unde trăiește aproximativ 45% din populație, a încremenit în timp.

Migrația românilor este una dintre numeroasele probleme care blochează progresul țării. Aproximativ patru milioane de oameni au părăsit România în căutarea unor vieți mai bune și salarii mai mari.

Nivelurile ridicate de corupție au determinat oamenii să părăsească țara, potrivit publicației britanice. În ultimii ani, protestele antiguvernamentale au dus la căderea guvernelor conduse de social-democrați care au creat măsuri pentru a submina independența sistemului judiciar.

La 30 de ani de la Revoluție, BBC amintește ca executarea dictatorului „deschide rani vechi de Craciun” deoarece vinovații pentru moartea a peste 1.100 de oameni nu au fost trași la raspundere nici pana acum.

Redactor Sava Drăghici articol publicat de Andrei Marian Mihai