🇦🇫Afganistan: Din 2009 și până la sfârșitul lui 2019 au fost uciși peste 100.000 de mii de civili!

Numărul victimelor din rândul civililor înregistrate în Afganistan din 2009 şi până în prezent a depăşit recent 100.000, a informat joi într-o declaraţie de presă şeful Misiunii ONU de asistenţă în Afganistan, Tadamichi Yamamoto.Potrivit sursei citate, aceşti oameni au fost răniţi sau ucişi începând cu anul 2009, când agenţia a început să contabilizeze sistematic numărul victimelor din rândul civililor din Afganistan, relatează Agerpres.

ONU a făcut apel la părţile implicate în conflictul din Afganistan să caute modalităţi de reducere a violenţei în ţară.

Talibanii, principalul grup insurgent, au refuzat până în prezent să se implice în negocieri directe cu guvernul de la Kabul.

Totuşi, convorbirile dintre SUA şi talibani s-au apropiat de “o etapă importantă”, potrivit principalului negociator american cu talibanii, Zalmay Khalilzad.

Numărul de civili ucişi in anul 2019 a ajuns la un nivel record, în ciuda discuţiilor dintre Statele Unite şi insurgenţii talibani  de a ajunge la încetarea conflictului. 

Au fost răniţi sau uciţi 4.313 de civili între lunile iulie şi septembrie, o creştere de 42 de procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform misiunii ONU în Afganistan.  

Este vorba despre 1.000 de morţi, cea mai sângeroasă perioadă de când ONU a început să adune date din Afganistan, în 2009. 

În primele nouă luni ale anului, în total au fost 8.000 de victime civili.

Redactor Sava Drăghici articol publicat de Sonia Ivănescu