🇫🇷Franța: Crăciun in Grevă și fără Notre Dame…

Greva sindicatelor din sistemul de transport public împotriva reformelor sistemului de pensii care durează de 20 de zile, au făcut ca de sărbătorile Crăciunului, sa fie mult mai amare pentru comercianți și turiști.Greva din Franța nu a avut răgaz nici in zilele de Crăciun. Zeci de mii de călători au fost afectați de greva din sistemul de transport public împotriva reformelor sistemului de pensii propus de Guvern.

Potrivit Societății Naționale a Căilor Ferate (SNCF), 40% din trenurile de mare viteză și trenurile expres au fost anulate în ajunul Crăciunului, împreună cu celelalte 20% din flota sa. Adică doar 40% erau în funcțiune.

Președintele companiei, Jean-Paul Farandou, a declarat că cele 20 de zile în care a durat greva au pierdut aproximativ 20 de milioane de euro pe zi, ceea ce este echivalent cu un total de aproximativ 400 de milioane de euro. Farandou a estimat că sfarsitul anului 2019 va fi „puternic afectat”, deoarece protestele amenință să continue.

Promotorii grevei au avertizat că nu va exista nicio recesiune în perioada sărbătorilor din decembrie, cu excepția cazului în care planul Guvernului de a îmbina cele 42 de planuri de pensii într-unul singur bazat pe puncte, va fi revocat. În opinia sindicatelor, acest lucru ar ajunge să afecteze unii funcționari publici, în special personalul feroviar, care ar pierde o serie de privilegii precum pensionarea anticipată.

Guvernul insistă asupra faptului că acest nou sistem, dimpotrivă, va fi mai echitabil și mai transparent pentru a trata contribuțiile tuturor muncitorilor în mod egal. Ambele părți au purtat discuții în ultima săptămână, dar nu au ajuns la niciun acord. 7 ianuarie 2020 va fi data la care este planificată reluarea negocierilor așa cum a anunțat premierul Édouard Philippe.

Reforma pensiilor îi îngrijorează și balerini sau artiștii de la opera

Opera de la Paris a fost scena unui mic spectacol în care au participat aproximativ 30 de dansatori de balet care, de asemenea, protestează împotriva reformei sistemului de pensii, care ar afecta și balerinii.

Acestia au fost însoțiti timp de aproximativ 20 de minute în timpul prezentării care arăta un semn care sugerează că Opera de la Paris s-a alăturat grevei care a început pe 5 decembrie. De atunci, 45 de spectacole au fost anulate conform unui comunicat al sindicatului CGT.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Andrei Marian Mihai