🇮🇶Irak: Președintele țării și-a prezentat demisia în Parlament!

Demisia vine după mai bine de două luni de proteste în Irak, soldate cu peste 500 de morți și 17.000 de răniți.Președintele irakian, Barham Salih, și-a prezentat joi demisia în Parlament, astfel încât aceștia „decid în lumina responsabilităților lor, ca reprezentanți ai poporului irakian, ceea ce consideră potrivit”.

Președintele irakian a declarat că preferă să-și prezinte demisia decât să sprijine un candidat care este respins de protestatari.

El a spus că mișcarea de mobilizare populară solicită un reprezentant în Guvern care să participe la interesele majorității și să nu se concentreze pe probleme personale sau doar politice.

Eidani este actualul guvernator al provinciei Basra, bogata în petrol și susținut de un număr mare de parlamentari.

“Guvernul este ostatic partidelor corupte și diviziunilor sectare”, a declarat activistul Sattar Jabbar, în sudul orașului Nasiriyah.

Între timp, de la 1 octombrie au fost organizate proteste în această națiune pentru a respinge corupția, serviciile precare și lipsa locurilor de muncă.

Cutuma politică irakiană este ca preşedintele ţării, cu rol mai mult simbolic, să fie membru al minorităţii kurde, preşedintele parlamentului – un sunnit, iar premierul, care deţine puterea executivă, un şiit.

Saleh este considerat un moderat, spre deosebire de Hussein, care a fost timp de un deceniu şef de cabinet al liderului kurd radical Massoud Barzani. În 2017, referendumul pentru independenţa Kurdistanului, organizat de Barzani, s-a soldat cu un eşec. 

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Andrei Marian Mihai