🇷🇺Rusia: Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a fost arestat joi…

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a fost arestat joi, în urma unor noi percheziţii la sediul de la Moscova al organizaţiei sale, Fondul luptei împotriva corupţiei, relatează AFP.“Aleksei Navalnîi a fost arestat cu forţa şi ridicat. El nu a opus rezistenţă”, a anunţat pe Twitter o purtătoare a sa de cuvânt, Kira Iarmîş.

Cu puţin înainte, opozantul a difuzat o înregistrare video în care intrarea în sediul organizaţiei sale, Fondul luprei împotriva corupţiei, a fost spartă cu bormaşina şi fierăstrăul electric.

”Au ales ziua de joi în mod expres, pentru că Aleksei urma să se exprime azi” pe canalul său online, a adăugat ea.

Autorităţile nu au comunicat cu privire la acest subiect imediat.

Navalnîi, care şi-a multiplicat ”sejururile” scurte la închisoare în ultimii ani, a ironizat într-o înregistrare video înaintea arestării sale aceste noi percheziţii şi le-a urat privitorilor un An Nou plin de zâmbet şi în compania membrilor organizaţiei sale.

Fondul luptei împotriva corupţiei, aflat la originea multor anchete care denunţă fraude şi modul de trai al elitelor ruse, a fost clasat anul acesta drept ”agent străin”.

Organizaţia a fost vizată de valuri masive de percheziţii în toată ţara, în septembrie şi octombrie, din cauza unei anchete cu privire la ”spălare de bani”, iar conturile bancare i-au fost blocate.

Marţi şi miercuri, Navalnîi şi-a exprimat indignarea, pe reţele de socializare, faţă de ”răpirea” unuia dintre colaboratorii săi, Ruslan Şaveddinov, în vârstă de 23 de ani, arestat la rândul său în urma unor percheziţii şi trimis imediat în Arcica pentru a efectua serviciul militar obligatoriu de un an.

Susţinătorii lui Navalnîi consideră că procedurile care vizează organizaţia acestuia sunt politice, în contextul în care autorităţile au lansat ancheta cu privire la spălare de bani împotriva FBK în toiul unei contestări, în vară, la Moscova.

O anchetă a fost deschisă în august cu privire la spălare de bani împotriva organizaţiei lui Navalnîi, care denunţă corupţia în sferele înalte ale puterii.

Opozantul rus a fost eliberat in urma cu puțin timp…

Redactor Robert Bălan articol publicat de Sonia Ivănescu