🇸🇾Război Siria – ONU: Peste 800.000 de sirieni fug de războiul sirian la frontiera cu Turcia!

Biroul ONU pentru Coordonarea Problemelor Umanitare (OCHA) informează că aproximativ 800.000 de mii de civili sirieni, au fugit din calea ofensivei forțelor pro-Assad.Națiunile Unite estimează că în jur de 800 de mii de civili sirieni s-au refugiat din Siria, mulți dintre acești refugiați au ajuns la frontiera cu Turcia.

Forțele guvernamentale sprijinite de elicoptere și avioane spun că au recapturat raionul Salahhedine din sud-vestul orașului, dar rebelii contestă afirmația spunând că zona rămâne sub controlul lor.

Luptele s-au intensificat în ultimele două săptămâni, când rebelii au avansat la Damasc și Alep, iar patru înalți demnitari de securitate au fost uciși de o explozie.

Peste șase milioane de sirieni au fugit de război și persecuție și au devenit refugiați în țările învecinate, ceea ce face din conflictul din Siria cea mai mare criză a UNHCR pentru refugiați din ultimii 30 de ani.   

„Aceasta este cea mai mare populație de refugiați dintr-un conflict într-o generație. Este o populație care merită suportul întregii lumi, dar în schimb trăiește în condiții mizere și se afundă într-o sărăcie cumplită,” a spus Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați António Guterres.

UNHCR a declarat că noile cifre s-au bazat pe noii sosiți în Turcia și date actualizate de la autorități despre refugiații care se aflau deja în acea țară.  

Cel puțin încă 7,6 milioane de oameni sunt strămutați în Siria – mulți dintre ei în situații dificile și în locații unde este dificil de ajuns.   

„Condițiile tot mai proaste conduc un număr tot mai mare de refugiați spre Europa, dar marea majoritate rămân în regiune,” a adăugat Guterres. „Nu ne permitem să îi lăsăm pe aceștia și comunitățile care îi găzduiesc să devină disperați.”

Exodul din Siria este cel mai mare exod înregistrat din 1992 când numărul de refugiați din  Afghanistan a ajuns la 4,6 milioane. În realitate, cifra este și mai mare pentru că nu include peste 270.000 cereri de azil de la Sirieni în Europa și alte mii care nu s-au stabilit în țările învecinate.   

Războiul din Siria pare să nu se mai termine, acum este al nouălea an, criza s-a intensificat și numărul de refugiați crește in continuare la un ritm foarte înalt.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat joi că va deschide porțile spre Europa milioanelor de refugiați sirieni, deoarce Turcia nu mai poate susține aceasta situație fără ca UE sa intervină cu sprijin financiar sau logistic.

Turcia găzduiește în prezent circa 3,6 milioane de refugiați sirieni. Fluxul de migranți dinspre Turcia spre Europa a slăbit considerabil după un acord încheiat în 2016 între Ankara și UE.

“Nu ați fost niciodată sinceri. Acum spun că vor bloca trei miliarde de euro (promiși Turciei în cadrul acordului din 2016). Ați respectat vreodată o promisiune pe care ne-ați făcut-o? Nu”, a acuzat Erdogan. “Cu ajutorul lui Dumnezeu, continuăm drumul nostru, dar vom deschide porțile” migranților, a amenințat acesta.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Andrei Marian Mihai