🇻🇦🇫🇷Statul Vatican vrea să participe la Jocurile Olimpice de Vară #Paris2024!

Vaticanul vrea să participe la Jocurile Olimpice din 2024, și are deja o echipă care se antrenează pentru intens pentru acest lucru.Este vorba despre o echipă formată din 60 de persoane, inclusiv preoți, maici, paznici elvețieni și alți laici care lucrează la Sfântul Scaun. Echipa se numește „Athletica Vaticana”.

Cel mai tânăr sportiv din echipă este un paznic elvețian de 19 ani, iar cel mai în vârstă este un profesor de 62 de ani la Biblioteca Apostolică din Vatican. Doi tineri refugiați musulmani, Jallow Buba (Gambia), 20 de ani și Anszou Cissé (Senegal), 19 ani, au fost înregistrați ca membri de onoare.

“Un vis pe care l-am avut de nenumărate ori este să vedem drapelul Sfântului Scaun printre cele care apar la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice”, a declarat pentru France24, Melchor Sánchez de Toca y Alameda, președintele echipei și responsabilul zonei sportive din cadrul Ministerului Culturii din Vatican.

Însă drumul spre competiție la Jocurile Olimpice, este lung. Mai întâi Vaticanul va trebui să ajungă la un acord cu Comitetul Olimpic Italian (CONI), lucru pe care l-au făcut deja joi. Acest lucru le permite să participe la evenimente naționale și internaționale, pe lângă faptul că au acces la antrenorii și facilitățile medicale naționale italiene.

Apoi trebuie să se înscrie la competiții minore, cum ar fi Jocurile Mediteraneene. Și apoi obținerea mărci recunoscute de Comitetul Olimpic Internațional. Ultima speranță este ca soortivii din Vatican să fie invitați la Jocuri, așa cum s-a întâmplat cu sportivii din țările mici.

Echipa are prima sa probă pe 20 ianuarie, când vor alerga celebra „Corsa di Miguel”, o cursă de 10 kilometri în onoarea lui Miguel Sánchez, un fondist argentinian care a dispărut în 1978, în timpul dictaturii din Argentina.

Comitetul Olimpic al Vaticanului va fi unul simbolic. Acesta dorește doar să demonstreze faptul că valorile olimpice pot fi împărtășite de creștini.

Statul Vatican este un mic stat suveran care „funcționează” ca o enclavă, în Roma. Populația este de sub 1.000 de locuitori.

Redactor Sava Drăghici articol publicat de Andrei Mariana Mihai