🇦🇺🔥Australia: Incendiile de vegetație de neoprit! Armata a fost chemată in ajutor!

Armata a fost chemată să ajute pompierii în lupta contra incendiilor masive care sunt în continuare active în apropiere de Sydney, conform unui anunţ emis vineri de Forţele de Apărare ale Australiei (ADF), citat de agenţia DPA.Personalul militar specializat va fi dislocat imediat la paisprezece centre de comandă ale Serviciului Rural de Pompieri (RFS) de pe întreg teritoriul statului New South Wales (NSW) pentru a ajuta la coordonarea acţiunilor de combatere a incendiilor.

ADF oferă servicii de realimentare pentru aeronavele de stingere a incendiilor, transportarea pompierilor şi asistarea operaţiunilor de căutare şi salvare pe calea aerului.

„Acest ajutor din spatele scenei din partea ADF eliberează mai mulţi dintre pompierii noştri care îşi pot îndeplini rolurile în lupta împotriva incendiilor”, a declarat ministrul Apărării, Linda Reynolds, într-un comunicat transmis Australian Associated Press.

Premierul Scott Morrison a declarat că personalul va folosi resurse ADF, precum buldozere şi transportatoare de apă, pentru a ajuta miile de pompieri de pe teritoriul NSW.

Mulţi pompieri sunt voluntari neplătiţi care se luptă cu flăcările de peste şase săptămâni, fără a se întrevedea o îmbunătăţire a situaţiei, notează DPA.

„Vom continua să facem tot ce ne stă în puteri pentru a ne asigura că pompierii noştri au resursele şi sprijinul de care au nevoie”, a precizat Morrison într-un comunicat emis vineri.

În mod obişnuit, personalul ADF nu este desfăşurat în cadrul operaţiunilor interne, însă trupele au fost utilizate anterior pentru a ajuta la eliberarea zonelor după dezastre naturale, precum inundaţiile. Potrivit prognozelor, condiţiile meteorologice se vor agrava duminică şi luni. Biroul de Meteorologie a prognozat temperaturi de peste 40 de grade Celsius în vestul Sydney şi creşterea vitezei vântului.

În singurul centru de reabilitare care le este rezervat în exclusivitate, 69 de ursuleți koala primesc îngrijiri în aceste zile.

Toți au avut de suferit din cauza incendiilor de vegetație care pârjolesc sudul Australiei încă din luna septembrie. În spitalul din statul New South Wales, animaluțele drăgălașe sunt îngrijite cu devotament de medici și voluntari.

Cei mai mulți pacienți sunt spitalizați pentru arsuri și intoxicații cu fum. Alții sunt pur și simplu înfometați, după ce au rămas izolați și fără hrană perioade lungi de timp.

Activiștii pentru protecția animalelor estimează că peste opt mii de ursuleți koala au murit în urma incendiilor catastrofale.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Andrei Marian Mihai