🇫🇷Franța continuă in haos la 23 de zile de la izbucnirea Grevei împotriva reformei pensiilor!

Pentru sâmbătă, 28 decembrie, sunt așteptate mai multe acțiuni de grevă în toată Franța, ca parte a protestelor organizate de diferitele sindicate care resping propunerea lui Macron.Oprirea transportului public și terestru care a început în 5 decembrie anul trecut în Franța a intrat în cea de-a patra săptămână de greva convocata de compania națională de transport feroviar (SNCF) și de compania de transport public din Paris (RATP) împotriva reformei sistemului a pensiilor propuse de președintele Emmanuel Macron.

Vineri, 23 de proteste, blocaje au fost înregistrate la terminalele de autobuz din capitala franceză și din zonele periferice, potrivit Poliției, terminalele au fost deblocate sistematic.

Printre acțiunile de astăzi, doar șase din zece trenuri de mare viteză au circulat, unul din cinci periferice și unul din trei distanțe medii.

Serviciul de metrou din Paris rămâne, de asemenea, puternic paralizat, cu doar două linii, 1 și 14, care sunt automatizate, care funcționează normal și alte câteva circulă doar la ora de vârf.

Propunerea guvernului francez de a stabili un „sistem universal de pensii punctuale și de a stabili o vârstă de 64 de ani pentru a beneficia de o pensie completă, este respinsă de sectoare sociale largi, printre care sindicatele care se asigură că cu această schimbare” nu vor pierde toate drepturile și avantajele ”, deoarece sistemul actual de 42 de planuri de pensionare marchează condiții diferite în funcție de specificul fiecărei profesii.

Dialog în ianuarie 2020

Executivul și reprezentanții sindicatelor franceze intenționează să se reunească intr-o ședință pe 7 ianuarie, înainte ca proiectul de lege să fie prezentat Consiliului de Miniștri pe 22 ianuarie, cu toate acestea, guvernul francez a clarificat deja că nu are intenția de a sprijini propunerea.

Dacă nu se va ajunge la un acord, greva va continua până pe 9 ianuarie , când este programată o nouă zi de grevă și demonstrație națională, recordul grevei de 28 de zile dintre 1986 și 1987 a SNCF ar fi astfel dărâmat.

Redactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Andrei Marian Mihai

📸Andrei Marian Mihai