🇺🇸🎄🇬🇧ISTORIE: Crăciunul din 1941 i-a reunit pe Roosevelt și Churchill la Casa Albă! (🎥Video)…

Crăciunul a servit pentru a uni și a transmite mesaje de pace.La Crăciunul din 1941 a avut loc o importantă întâlnire între Franklin Roosevelt și Winston Churchill care, în ciuda diferențelor lor politice, au ajuns la un acord prin schimbarea cursului celui de-al doilea război mondial cu o strategie care a învins armata nazistă în Europa.

Un altfel de Crăciun. Washingtonul nu era decorat de sărbătoare ca în alţi ani, luminile care ornau clădirile erau rare, vedeai câte o instalaţie exterioară pe ici, pe colo, deoarece energia trebuia economisită, evitând iluminatul inutil. Familia Roosevelt era departe de a simţi bucuria adevărată a sărbătorii fără niciunul dintre copii sau nepoţi alături. Cei patru fii ai președintelui erau departe de casă, purtând uniforma militară, iar fiica președintelui, Anna, rămăsese în Seattle alături de soţul și copiii săi. Șemineul de la Casa Albă, altă dată invadat de tradiţionalii ciorapi decorativi, agăţaţi pentru a fi umpluţi de cadouri, avea acum atârnaţi doar doi, unul pentru micuţa Diana Hopkins, fiica consilierului Hopkins, și al doilea pentru câinele familiei prezidenţiale, Fala, un scottish-terrier – în ciorapul lui era deja un os de cauciuc. Și totuși Crăciunul este Crăciun. Chiar dacă este altfel.

„Pentru 1942!”

În noaptea de după discurs, aflat în camera sa din Casa Albă, Churchill a simţit că în încăpere nu prea este aer și a decis să deschidă fereastra, fapt ce s-a dovedit destul de dificil pentru că fereastra era cam înţepenită. A avut o senzaţie ușoară de sufocare și a simţit o durere surdă în piept, care apoi s-a localizat în braţul stâng. Nu i se mai întâmplase asta. Era un atac de cord minor. Doctorul Charles Wilson, care, așa cum aminteam, îl însoţea pe premierul britanic în călătoria sa, și-a dat seama, dar nu a dezvăluit nimănui diagnosticul (abia la 24 de ani de la moartea lui Winston Churchill a făcut-o), spunându- i pacientului că are niște probleme cu circulaţia sângelui și recomandându-i să se odihnească mai mult.

Odihna trebuia să mai aștepte însă puţin. În 28 decembrie, oaspetele de la Casa Albă a plecat spre Canada cu trenul prezidenţial pe care preşedintele Roosevelt i-l pusese la dispoziţie. În penultima zi din an a ţinut un discurs în faţa Parlamentului canadian, iar în 31 decembrie a pornit înapoi spre Washington. La miezul nopţii care a făcut trecerea din anul 1941 în anul 1942, Winston Churchill a ţinut un toast alături de reporterii care îl însoţeau în trenul președintelui american:

„Pentru 1942! Pentru un an de trudă, un an de strădanie și primejdie și un lung pas înainte către victorie!”

Declaraţia Naţiunilor Unite

În seara primei zile a anului 1942, Churchill și Roosevelt au semnat la Casa Albă o declaraţie comună, care consfinţea că vor lupta împreună împotriva puterilor Axei și care obliga atât SUA, cât și Regatul Unit să nu negocieze pace separată. Declaraţia purta un nume istoric: Declaraţia Naţiunilor Unite. După o vacanţă de 5 zile în Palm Beach, Florida, Winston Churchill s-a întors la Washington pentru a puncta alături de Roosevelt concluziile summitului ARCADIA. Dorinţele lui Churchill de Crăciun fuseseră împlinite integral, inclusiv cele referitoare la producţia de război, subiect asupra căruia a căzut de acord cu preşedintele american, asigurând astfel nevoile Regatului Unit în materie.

Pe lângă liniile strategice deja amintite (învingerea prioritară a Germaniei și invadarea Africii de Nord), președintele american a avut și el o dorinţă, aceea de a crea un centru de comandă unic al efortului de război. Churchill nu l-a putut refuza. Conferinţa de la Washington s-a încheiat, iar Winston Churchill a pornit spre Londra în 14 ianuarie 1942. Nu după mult timp a primit un mesaj de la Roosevelt: „Este plăcut să fiu în aceeași generaţie cu tine”. Schiţa istoriei era redactată, relaţia anglo-americană – închegată. Și consilierul Hopkins – palid și internat câteva zile în spital pentru recuperare…

Surse:

Martin Gilbert, Churchill: A Life, Henry Holt and Company, New York, 1991

Martin Gilbert, Churchill and America, Free Press, New York, 2005

https://www.smithsonianmag.com/history/darkestdays-world-war-ii-winston-churchills-visit-whitehouse-brought-hope-washington-180961798/

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2005/12/23/AR2005122301470.html 

https://www.winstonchurchill.org/resources/speeches/1941-1945-war-leader/christmas-message-1941

http://warfarehistorynetwork.com/daily/wwii/winstonchurchill-and-franklin-roosevelts-arcadia

https://www.neh.gov/humanities/2016/fall/feature/christmas-the-white-house-winston-churchill