🛰💫💥O stea roșie uriașă acționează ciudat, iar oamenii de știință cred că ar putea să explodeze…

O tânără stea strălucitoare a acționat un pic “erotic” în ultima vreme.Steaua, Betelgeuse, se întunecă brusc. Poate fi un semn, spun astronomii, că steaua este pe cale să explodeze. O altă posibilitate este ca supergigantul roșu să treacă printr-o fază.

Ed Guinan, profesor de astronomie la Universitatea din Villanova, a fost autorul principal al unui articol din 8 decembrie intitulat „Leșinul Supergiantului Red Red Betelgeuse”.

El a declarat pentru CNN că Betelgeuse a scăzut brusc din octombrie și acum este de aproximativ 2,5 ori mai mica decât de obicei. A fost odată a noua cea mai strălucitoare stea din cer, iar acum Betelgeusese afla pe poziția 23 dintre cele mai strălucitoare stele.

Guinan și colegii săi au urmărit steaua de aproape zeci de ani, cu „acoperire continuă din 1980”, a spus el.

În ultima jumătate de secol, steaua nu s-a întunecat niciodată atât de agresiv și asta ar putea însemna că suntem pe punctul de a avea ceva extraordinar.

“Ceea ce provoacă supernova este adânc în stea”, a spus Guinan. Și pentru că Steaua este atât de mare, este imposibil de știut ce se întâmplă până acum.

Ar putea fi preludiul unei supernove?

Betelgeuse este steaua de pe umărul lui Orion, constelația iconică în formă de vânător care poartă un arc pe cerul nopții. Numele său este derivat din arabă pentru „mâna lui Orion”.

Steaua, aflată la aproximativ 700 de ani lumină de Pământ, este un vecin relativ apropiat din galaxia noastră.

“Lucrul special despre aceasta stea este cât de aproape se afla de noi”, a spus Guinan.

Guinan a spus că este cea mai apropiată candidatură la supernova. Are o vechime de aproximativ nouă milioane de ani, iar stelele la fel de mari ca Betelgeuse, au de obicei o durată de viață de peste 10 milioane de ani. Deși timpul său este aproape de sfârșit, probabil că nu va exploda în timpul vietii noastre.

“Probabil se va întâmpla în următorii 200.000 sau 300.000 de ani”, a spus Guinan.

Este o stea variabilă, ceea ce înseamnă că este întunecată și iluminată regulat, în cicluri care pot dura aproximativ 420 de zile. Betelgeuse a fost într-o perioadă de atenuare normală în ultimele luni, dar a accelerat dramatic în comparație cu ultimii ani.

Procesul de atenuare ar trebui să se încheie la mijlocul lunii ianuarie, conform calculelor matematice. Dar Betelgeuse respectă adesea propriile sale reguli, spune el.

“Personal cred că se va recupera, dar este distractiv să vezi că stelele se schimbă”, a spus Guinan. Cu toate acestea, el adaugă: „Dacă continuă să se diminueze, toate pariurile sunt anulate”.

Dacă ar exploda, ar fi suficient de luminos să o vezi în timpul zilei

Asta ar putea însemna că suntem în pragul unui spectacol luminos strălucitor, pentru că dacă o stea atât de aproape explodează, ar avea un impact puternic pe cer.

Stelele îmbină rapid mai multe elemente în nucleele lor. Și dacă Betelgeuse arde până devine un miez de fier, care nu fuzionează, acel nucleu s-ar putea prăbuși rapid, rezultând o supernovă.

Supergiantul roșu ar străluci un albastru vibrant timp de trei sau patru luni și va dura aproximativ un an să se dezintegreze.

“Ar fi o stea cu adevărat strălucitoare vizibilă în timpul zilei”, a spus Guinan.

Nu ar exista niciun pericol direct pentru viață pe Pământ, dar radiațiile ultraviolete din explozia cerească ar putea arde ozonul din atmosfera noastră.

Betelgeuse acționează ciudat de ani buni

Comportamentul curios al lui Betelgeuse a rămas sub alte forme de-a lungul deceniilor.

În 2009, regretatul astronom și câștigător al Premiului Nobel Charles Townes a declarat pentru CNN că a observat că Betelgeuse s-a redus cu 15% de la mijlocul anilor ’90.

Pe atunci, Townes și colegii săi erau perpleși, deoarece stelele în general strălucesc pe măsură ce se micșorează. Betelgeuse, însă, s-a întunecat. Steaua a acționat diferit în ultimele luni și oricine poate ghici ce pot însemna toate lecturile neobișnuite.

„Atunci ar putea fi o stea luminoasă foarte mică sau ar putea fi chiar o gaură neagră. O explozie ar fi foarte surprinzătoare ”, a spus Townes la acea vreme.

Reedactor Sabău Ionela Pascu articol publicat de Andrei Marian Mihai