🇺🇸🇷🇴Documente CIA despre România, desecretizate: “Securitatea a tras în populație la Revoluția din 1989!”

Securitatea a încercat până în ultima clipă să apere regimul comunist a lui Nicolae Ceaușescu folosind forță letală împotriva românilor revoltați, este ceea ce reiese din analizele CIA de la acea vreme desecretizate recent de agenția americană de informație.Încă din luna noiembrie, analiștii americani anticipau corect că dictatura lui Ceaușescu nu va supraviețui și că schimbările ar putea fi însoțite de violență.

”Îndată ce Ceaușescu va ieși din peisaj, schimbări majore ar putea să urmeze rapid, însoțite posibil de violență. Deteriorarea economică și frustrarea oamenilor, create de aceste politici rigide, înseamnă că dictatura sa probabil că nu va supraviețui- 18 noiembrie.”, se arată în documentele CIA desecretizate.

După declanșarea Revoluției la Timișoara, CIA relevă faptul că Securitatea primise ordinul să tragă asupra cetățenilor, dar extinderea revoltei îi putea face pe securiști să nu mai asculte ordinele.

În acest caz, prăbușirea regimului nu mai putea fi evitată. 

Frontul Salvării Naţionale (FSN) din România a fost, în ianuarie 1990, în situaţia de a cere susţinerea Securității regimului Nicolae Ceauşescu, în contextul în care în România continuau demonstraţiile prodemocraţie, arată documente declasificate de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA)

Un raport CIA din 27 ianuarie 1990 arăta că se amplifica „mişcarea de contestare” a Frontului Salvării Naţionale (FSN), care „nu mai poate ascunde lipsa de credibilitate şi disensiunile interne”. (…) „Preşedintele Iliescu a admis joi că situaţia politică este instabilă, avertizând că s-ar instala anarhia dacă s-ar prăbuşi guvernul provizoriu”, se arată în documentul CIA datat la 27 ianuarie 1990.

Un alt raport CIA, datat 30 ianuarie 1990, avea titlul „România: Securitatea revine”.

„Continuarea demonstraţiilor antiregim împinge Frontul Salvării Naţinale (FSN), aflat la putere, să recurgă la susţinerea necruţătoarei foste poliţii politice a lui Ceauşescu. Aşa cum s-a întâmplat în timpul înlăturării lui Ceauşescu, armata română ar putea juca un rol-cheie în supravieţuirea FSN”, se mai arată în documentul CIA din 30 ianuarie 1990. Unele părţi ale raportului rămân clasificate.

CIA a publicat documente declasificate parțial despre Revolutia din decembrie 1989 din România și despre situația politică din ianuarie 1990.

Redactor Sava Drăghici articol publicat de Emilian Ionescu