🇷🇴Vâlcea: Fetiță în comă, ținută ore bune la spital după ce ambulanța a ratat întâlnirea cu elicopterul SMURD…

Fetiţa de 11 ani rănită grav la cap în accidentul produs sâmbătă în staţiunea Băile Govora a plecat cu o salvare a Serviciului de Ambulanţă Vâlcea către un spital din Bucureşti la aproape cinci ore după producerea evenimentului rutier, timp în care aceasta a fost la UPU Vâlcea.Potrivit purtătorului de cuvânt al Ambulanţei Vâlcea, doctorul Adrian Popescu, medicii au luat decizia să o transfere pe micuţă, aflată în comă de gradul 3, pe cale terestră cu o ambulanţă a serviciului judeţean, după ce elicopterul SMURD chemat în ajutor a decolat înainte ca pacienta să fie adusă la locul de întâlnire.

“Ambulanţa a plecat în jurul orei 21,00 de la Râmnicu Vâlcea şi sperăm, dacă nu intervine nimic pe parcurs, să ajungă în Bucureşti într-o oră şi jumătate. Starea ei este în continuare foarte gravă, la fel cum a fost de la început, comă de gradul 3, adică mai rău de atât nu poate să fie decât stopul cardio-respirator. Nu s-a putut ajunge la elicopter pentru că cei de la SMURD Craiova au dat echipajului care a fost la accident, unul dintre cele mai bune pe care le avem la Ambulanţa Vâlcea, 8-10 minute (ca să ajungă la locul de întâlnire n.red.), ori ca să ajungi de la Băile Govora până la locul din Râmnicu Vâlcea unde poate să aterizeze elicopterul este fizic imposibil. În plus, fetiţa a trebuit să fie şi resuscitată la locul accidentului şi de aceea s-a întârziat. Interesul nostru ca şi al pacientei era să ajungem cât mai repede, dar nu s-a putut”, a precizat reprezentantul SAJ Vâlcea.

Adrian Popescu a precizat că s-a luat în calcul şi varianta de a solicita o ambulanţă cu terapie intensivă mobilă din judeţele învecinate pentru transferul fetiţei la Bucureşti, în condiţiile în care SMURD Vâlcea a primit de câteva luni o ambulanţă dotată pentru astfel de intervenţii, dar care nu poate fi folosită pentru că nu s-au găsit până acum medici care să coordoneze echipajul de pe o astfel de maşină.

Fetiţa de 11 ani are un traumatism cranian server deschis după ce maşina condusă de tatăl ei, aflat sub influenţa alcoolului, s-a izbit de un grad de pe marginea unui drum din staţiunea Băile Govora, după care s-a răsturnat. Ea a fost preluată de o ambulanţă SAJ în stare de inconştienţă şi transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Vâlcea, unde a stat aproape cinci ore înainte de a fi trimisă către Bucureşti.

Redactor Sava Drăghici articol publicat de Sonia Ivănescu